T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi...

Yayın Tarihi : 18.01.2018
Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve TARSİM Erzurum Bölge Müdürlüğü tarafından Erzurum Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Toplantı Salonunda Tarım Sigortaları Havuzu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
 
Toplantı açılış konuşmasında Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman AKAR: “İlimiz 360.000 hektar işlemeli tarım arazisi 1,5 milyon mera alanı 700 bin Büyükbaş, 800 bin civarında Küçükbaş hayvan ve yaklaşık 130 bin arılı kovan varlığı ile önemli bir potansiyele sahiptir. Görüldüğü üzere ilimiz bir tarım şehridir, tarımın olduğu yerde risklerde mevcuttur. Risk her sektörde olmasına karşın iklim koşullarının büyük önem arz ettiği tarım sektöründe çok daha fazladır. Bizler bu riskleri en aza indirmek zorundayız, özellikle İklim değişikliği ve bazı tabii olaylar ile yaşanabilecek olumsuzluklardan korunabilmek için de bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bunun yöntemlerinden birisi sigortadır. Değişen iklim şartları, doğal afetler tarımsal faaliyetleri önemli ölçüde etkilemektedir.” dedi.
 
Tarım Sigortası yaptırmanın önemine dikkat çeken AKAR: “Tabii afetler toplumu derinden yaralayan insanların geleceğine dair umutları bir anda yok edebilen öngörülmez unsurlardır. Çiftçilerimizin yaptığı her türlü tarımsal faaliyet, doğal afetlere açıktır, Tarım sektörü stratejik önemi yanında riski oldukça yüksek bir üretim dalıdır. hayvansal ve bitkisel üretim yapan çiftçilerin mutlaka Tarım Sigortası yaptırmaları önem arz etmektedir.” dedi.
 
2090 sayılı Tabii Afetler Kanununun uygulamaları ve 5363 sayılı Tarım Sigortası Kanunu kapsamında üreticilerimize uyarılarda bulunan İl Müdürü AKAR: “Ülkemizde de 2090 sayılı Tabii Afetler Kanunu zarar gören çiftçileri koruma altına almaktadır. Ancak 5363 sayılı Tarım Sigortası Kanunu kapsamında olan ve uygulama yılında (2018 yılı için) yer alan risklerden sigorta yaptırmayan çiftçilere ürün kayıpları için 2090 sayılı Tabii Afetler Kanunu kapsamında herhangi bir yardım yapılamamaktadır. Bu nedenle TARSİM üreticiler için giderek önem kazanmaktadır. Üreticilerimiz, çiftçi kayıt sistemine kayıt olduktan ya da kayıtlarını güncellemelerinin ardından yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla kolaylıkla başvuruda bulunabilirler. Sigorta işlemlerinde ürünlere ve bölgelere göre kabul tarihleri değişmekte olup; üreticilerimizin mağduriyet yaşamamaları için en kısa sürede sigorta yaptırmalarında fayda vardır. Tüm çiftçilerimizin doğal afetlerden uzak, ürünlerinin bol ve bereketli olmasını diliyorum.” dedi.
 
Toplantıda, TARSİM Erzurum Bölge Müdürü Sayın Meriç Özdemir Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin işleyişi, branşlar ve 2018 yılında uygulamaya alınan yenilikler hakkında sunu yaparak bilgiler verdi, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla toplantı sona erdi.