T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tohum Bizden Üretim Sizden

Yayın Tarihi : 13.04.2017
Hayvancılığın başkenti olarak da lanse edilen Erzurum ilinde Bitkisel üretimde de ürün desenini genişleterek çiftçilerin gelir düzeylerini yükseltmek adına birçok projeyi uygulamaya koyduk. Bunlardan bir tanesi olan ''Hınispir Fasulyesi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi'' ile ilimizde Coğrafi işaret almış olan İspir ve Hınıs Fasulyelerinin ekim alanlarını genişleterek üretim miktarını artırmak amaçlanmıştır. Bu kapsamda geçmiş yıllarda tohum ve makine desteği ile proje çalışmaları yapılmıştır. 2017 yılı içinde Bakanlığımız Genel Bütçesi finansman Desteği ile temin edilen 5000 kg (3000 kg  Hınıs 2000 kg İspir) kuru fasulyesi tohumu 16 ilçemizde çiftçilerimiz ile buluşturulmuştur. 
 
Ayrıca ilimiz bitkisel üretimi dışında kültürel olarak da yaşamın içerisine yerleşmiş olan patates yetiştiriciliğinde verimliliği artırmak adına geçtiğimiz yıllarda da uygulamaya konulan Sertifikalı Patates Tohumluğu Kullanımının Yaygınlaştırılması projesi ile 2017 yılında da 100 ton patates 9 ilçemizde çiftçiler ile buluşturuldu.
 
Konu ile ilgili açıklamada bulunan İl Müdürümüz Osman AKAR " Erzurum tarımında verimliliği artırmak, üreticilerimizin gelir düzeylerini yükseltmek adına projeler ortaya koymaktayız. İlimizin tarımsal üretimde marka değerlerini ortaya koymak adına özellikle Coğrafi işaretli ürünlerimizin farkındalığını oluşturmak ve üretimini yaygınlaştırmak adına belli bir strateji çerçevesinde yol haritası çizdik ve bu kapsamda da yolumuza devam etmekteyiz. İspir ve Hınıs fasulyeleri ile ilgili olarak tohum dağıtımı gerçekleştirdik. Tarım ve Hayvancığa dayalı  Coğrafi işaretli ürünlerimizin hammaddesi olan dut, ceviz, süt ve küçükbaş eti üretimine yönelik çalışmalarımızda da devam etmektedir.  Ayrıca ilimiz için önem teşkil eden ve kartol olarak da adlandırdığımız patatesin üretiminde verimliliği yükselterek çiftçilerimizin gelir düzeylerini yükseltmek adına Sertifikalı patates tohumu dağıtımını da gerçekleştirdik. Geçmiş yıllarda bunların çiftçi bazında güzel yansımalarını gördük. Aynı alandan dekara alınan 2 tonluk verim sertifikalı tohum ile 5-6 tonlara çıkarılmıştır. Artık tohum bizden üretim sizden…" diye konuştu.