T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ARICILIKTA YENİ DÖNEM “Yerim belli yurdum belli”

Yayın Tarihi : 15.03.2017
Gıda tarım ve hayvancılığı birbirine en güzel şekilde bağlayan unsurdur belki arıcılık. Çoğu zaman herkesin olumlu veya olumsuz anlatmaya değer bir hikayesinin olduğu arıcılık sektörü ne yazık ki spekülasyonlara da bir o kadar açık olan bir sektör olagelmiştir.
 
Ancak yazılışında bile arı olmadan yazamayacağımız Tarım için arı olmazsa olmaz bir unsurdur. Bu bilinçle arıcılık sektörüne stratejik bir sektör olarak yaklaşan Müdürlüğümüz Sayın Valimiz Seyfettin AZİZOĞLUN'nun sektöre verdiği özel öneminde desteği ile sektöre katkı sunacak projelerde üretmektedir.  İlimiz 132 bin arı kolonisi varlığı 2 bine yakın arıcılık işletmesi ve 1610 tonluk bal üretimi ve yaklaşık 500 bin arı konaklama kapasitesi  ile ülkemiz arıcılık sektöründe önemli bir yer tutmaktadır. İstatistiki açıdan değerlendirildiğinde işletme sayısı açısından 11. koloni varlığı açısından 15. bal üretimi açısından ise 13 sıradadır. Ancak bal üretim sezonunda mevcut arı koloni varlığımız gezginci arıcılar ile birlikte  250 bin koloniye ulaşmaktadır. Bu koloni varlığı ve ilimizde üretilen toplam bal miktarı düşünüldüğünde istatistiki açıdan ilimiz ilk sıralarda yer alacağı bir gerçektir.
 
İlimiz 2,5 milyon hektarlık toplam alanı ve 1,5 milyon hektarlık mera alanı kirlenmemiş doğal yapısı yayla balı üretiminde ülkemiz arıcılarını cezbetmektedir. Doğal olarak belli noktalarda yığılmalara konaklamalarda sorunların yaşanmasına da neden olmaktadır. Bu nedenle arıcıların konaklamalarda mağduriyet yaşamamaları, iş ve işlemlerinin kolaylaştırılması pazarlama kanallarının oluşturulması için "Arı konaklama noktalarının sayısallaştırılması" Projesi uygulamaya konulmuştur.  Kuzeydoğu Kalkınma Ajansının (KUDAKA) Doğrudan Faaliyet Desteği programı kapsamında proje kabul edilmiş olup İl Müdürümüz Osman AKAR ve  KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman DEMİRDÖĞEN sözleşmesi imzalanmıştır.
 
Müdürlüğümüzce konu 5-6 yıl öncesinden gündeme alınmış olup kendi içerisinde çözümler üretilmeye çalışılmış ulusal farkındalığın oluşturulması için de  TÜBİTAK 44.Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri 2013 Yarışmasın da Lise öğrencilerine destek verilerek proje  'Çiçekten Sofraya Arıcılık Faaliyetlerinin İzlenebilirliği' projesiyle üçüncülük ödülüne layık görülmüştür. 
 
Proje ile temelde;
Arı konaklama noktaları web ortamında dijital olarak sayısallaştırılacak arıcılar uygun konaklama noktalarını öncesinden görebilecektir.
 
Oluşturulan kayıtlar ile çiçekten sofraya arı ürünlerinin izlenebilirliğinin altyapısı oluşturulacaktır.
 
Arıcıların konaklamalarında kamu üzerinde  oluşan iş yükü minimize edilecektir.Araştırma kuruluşları ve üniversitelere sayısal verileri bulunan bilgiler oluşacaktır. Bunun dışında arıcıların konaklamalarda yaşadıkları birçok temel sorun aşılacaktır.
 
 Ayrıca projenin ilerleyen süreçlerinde özellikle  birinci üreticilerin pazarlama sorunlarına çözüm üretmek adına pazarlama altyapısı oluşturularak arı ürünleri talep edenlerin doğrudan birincil üreticiye ulaşmasını sağlayıcı pazarlama altyapısı oluşturulacaktır.
 
Yine ilerleyen süreçte kovan takip sistemleri oluşturularak kovandaki nem sıcaklık ağırlık artışı gibi anlık değerler veri tabanı ile dönemsel bitki deseni değişimi altyapısı oluşturulması planlanmaktadır Bu sayede belli bölgelerdeki verim değerlerinin bileşenleri tespit edilebilecek oluşabilecek arı ölümlerinin izlenebilirliği sağlanacaktır.