T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bakan Çelik'ten besicilere "mera" müjdesi

Yayın Tarihi : 24.02.2017

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvancılık yapan vatandaşlara mera vereceklerini belirterek, "Ben hayvancılık yaparım diyen vatandaşa da ne kadar, kaç baş hayvan barındırıyorsa o kadar genişlikte merayı tahsis edeceğiz." dedi.

Çelik, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesine bağlı Hayvan Hastanesi açılışında yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılığın stratejik bir sektör olduğunu bildirdi.

Tarım ve hayvancılığın Sanayi Devrimi sonrasında biraz gerilerde kalmış bir izlenim gösterdiğine işaret eden Çelik, "Süreç içerisinde tarım ve hayvancılık olmadan hayatın devamı mümkün olmadığı için bu sektörün önemi her geçen gün artmaya başladı. Bu çerçevede şimdi dünyada izliyoruz ki gizli bir tarım mücadelesi ve gelecekte de belki gıda savaşları, su savaşlarıyla dünyanın karşı karşıya kalacağı atmosferi hep beraber izliyor ve görüyoruz. Gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler, özellikle Afrika ülkelerindeki bakir alanları kiralama ve gelecekte muhtemel gıda savaşlarıyla ilgili çıkacak sorunları bugünden kendi ülkeleri adına çözme konusunda büyük yarış halindeler." ifadesini kullandı.

Bakan Çelik, Türkiye'nin bu yarışın gerisinde kalmayacağına işaret ederek, bunun için ülke topraklarının potansiyelini en verimli şekilde değerlendireceklerini vurguladı.

Nüfus artışının yanı sıra ihtiyaçların da arttığını hatırlatan Çelik, "Bunları dikkate alarak diğer ülkelerdeki bakir alanların iş dünyamızın temsilcilerine kazandırılması noktasındaki çalışmaları ve dünyadaki bu yarışa katıldığımızı ifade etmek istiyorum. Bu derece önemli sektörle ilgili bu değerlendirmeleri yaparken, tarım sektörünün artık rastgele ele alınması gereken, rastgele atadan kalma usullerle ve metotlarla yürütülmesi mümkün olmayan sektör olduğunu belirtmek istiyorum. Onun için bilimin öncülüğü önemli." dedi.

Bilimin öncülük yapmadığı bakanlık çalışmalarında ya da projelerde netice alınmasının, başarıya ulaşılmasının mümkün olmadığını aktaran Çelik, bu kadar devasa üniversitelerin ve fakültelerin kurulmasının amacının ilgili sektörlere yön vermek ve onlara öncülük etmek olduğunu anlattı.

"Doğduğu topraklara dönenlere her türlü destek verilecek"

Erzurum'un yoğun göç veren bir il olduğunu hatırlatan Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

"Arazi ve potansiyel bakımından baktığınızda Erzurum'un potansiyeli var. Binlerce, on binlerce Erzurumlu vatandaşımız İstanbul, Bursa ve İzmir'e varıncaya kadar buradan göç etmek zorunda kalmış. Bunu geri döndürmemiz gerekiyor. 'Hadi gel köyümüze, şehrimize geri dönelim' anlayışını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Yatırımlar bu geri dönüşü gerçekleştirecektir. Artık sayıları belli olan metropol şehirlerimizde yaşamın ve geçimin ne kadar zor olduğu dikkate alınırsa Erzurum gibi bir coğrafyada milyonların yaşamasını mümkün hale getirmemiz gerekiyor. Onun için sorumluluk alanımız tarım ve hayvancılık. Bu noktadan bütün vatandaşlarımızın tekrar bu geri dönüşü gerçekleştirip 'ben doğduğum şehirde daha rahat geçinebilirim' anlayışını hâkim kılmak için gerekli bütün destekleri verdiğimizi ve vereceğimizi herkesin bilmesini istiyorum."

"3 bin liralık hayvana bin lira destek verilecek"

Bakan Çelik, hayvancılık yapan vatandaşların bazı sıkıntılar nedeniyle başka yere giderek asgari ücretle çalışmaya başladığına dikkati çekti.

Olumsuzluklara karşın vatandaşların göç etmesini önlemek amacıyla bu tür hayvan hastaneleri yaptıklarına değinen Çelik, şu görüşlere yer verdi:

"Mera varlığımızın onda biri Erzurum'da. Yani burada hayvancılık yapmayacağız da nerede yapacağız? Onun için burası yetiştirici bölge olacak. Burada hayvan yetişecek. Yetiştirmek için düşük verimli ırklardan çıkmamız gerekiyor. Gerek daha verimli ırklara geçişle ilgili gerekse de hayvan alımlarına güçlü desteklemeler yapıyoruz. Yani üç bin liralık bir hayvan mı alıyorsunuz? Bunun bin lirasını biz bakanlık olarak destek olarak vereceğiz. Bu, 30 yetiştirici ilimize has bir düzenleme. Ayrıca düve merkezleri, koç - teke merkezleri gibi yerlerde de yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Bu bölgede 750 lira buzağı desteği veriyoruz. Yani veriyoruz da veriyoruz."

"Erzurum'u hayvansal ürünler noktasında üs yapacağız"

Tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlara alet ve ekipman desteğinde de bulunduklarını hatırlatan Çelik, vatandaşların bu desteklerle köylerindeki meralara sahip çıkmasını istedi.

Çelik, "Hayvancılık yapan vatandaşlarımıza mera da vereceğiz. Ben hayvancılık yaparım diyen vatandaşa, ne kadar, kaç baş hayvan barındırıyorsa o kadar genişlikte merayı tahsis edeceğiz. Böylece hayvancılıktaki yem sorununa da parmak basmış bulunuyoruz. İnşallah yemi de uygun fiyata Erzurumlu üreticimize verdiğimiz zaman burada çok yaygın şekilde hayvan üretimi gerçekleştirilmesinin yanı sıra bölge ülkeler nezdinde Erzurum'u hayvansal ürünler noktasında üs yapacağız. Gelecek açısından övüneceğimiz bu hizmetlere imza atmanın mutluluğunu yaşayacağız." ifadesini kullandı.

Çelik, bakanlık olarak bu güne kadar 52 hayvan hastanesine ruhsat verdiklerini bildirdi.

Bu hastanelerde hayvanlar için 152 poliklinik, 5 bin 520 muayenehanenin bulunduğunu aktaran Çelik, "Ama buna rağmen buzağı ölümlerini önlemekte o kadar başarılı değiliz. İnşallah bu olumsuzlukların önüne geçeceğiz. Hastaneler sadece sağlık hizmeti vermeyecek. Değerli hocalarımız sayesinde hayvancılık konusundaki farkındalığa da çok büyük katkı sağlayacak." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Çelik, katılımcılarla kurdele kesip açılışını yaptığı hayvan hastanesini gezerek, çalışmalar hakkında görevlilerden bilgi aldı.

Açılışa, Erzurum Vali Vekili Ayhan Terzi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, AÜ Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve davetliler katıldı.