T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Destekler Hınıs ve İspir Fasulyesine Lezzet Kattı

Yayın Tarihi : 13.10.2016
Ülkemiz, ekonomik yönden önemli pek çok bitki türünün orijin ve/veya çeşitlilik merkezi durumunda olup, dünyada en önemli doğal kaynak çeşitliliği ve zenginliği olan nadir coğrafyalardan biridir. Ancak hızla artan nüfus, gelişen teknoloji ve endüstrileşme, yapılaşmanın artması, köyden kente göç ve çevresel problemler; tarım yapılacak toprakların hızla ve üzerindeki canlılarla birlikte kaybolmasına neden olmaktadır. Ayrıca, üreticilerin kullandığı genetik kaynak niteliğindeki yöresel çeşitler de hızla yok olmaktadır.
İspir ve Hınıs ilçelerimizde en çok üreticiliği yapılan sebze, kuru fasulye olup, bölge çiftçisi için vazgeçilmez bir yere sahiptir.  Buralarda yetiştirilen kuru fasulye, lezzet başta olmak üzere, suda fazla şişme, kabuk atmama ve erken pişme gibi özellikleriyle tanınmakta ve piyasada oldukça rağbet görmektedir.
 
2015 yılı verilerine göre İlimizde fasulye yetiştiriciliği; Horasan, Karaçoban, Narman, Oltu, Olur, Pasinler, Pazaryolu ve Uzundere ilçelerinde yapılmakla birlikte, üretimin %50'si İspir ve Hınıs ilçelerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen ürün, il ve ilçelerimizin seçkin marketlerinde ve çevre il ve ilçelerde piyasa fiyatının üzerinde pazarlanmaktadır.
 
2016 yılının "Uluslararası Bakliyat Yılı" olarak ilan edilmiş olması, insan beslenmesinde önemli bir yeri olan bu bakliyatın önemini daha da ön plana çıkarmıştır. Ülke genelinde tanınan İspir fasulyesi, İspir Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nın Türkiye Patent Enstitüsü'ne başvurarak coğrafi tescilini sağlamasıyla, artık markalı olarak satılmaya başlanmıştır. Hınıs fasulyesi için de Türkiye Patent Enstitüsü'ne patent başvurusunda bulunulmuştur.
 
Erzurum iline özgü olan İspir ve Hınıs fasulyesinin tarımını yaygınlaştırmak, yetiştiriciliğinde mekanizasyonu ve verimliliği artırarak farkındalık oluşturmak ve yöre ekonomisine daha fazla ekonomik katkıda bulunmak amacıyla İl Müdürlüğümüzce , "Hınispir Fasulyesi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması"  adlı proje hazırlanarak Bakanlığımız Bitkisel Üretimi Geliştirme Programı'na dâhil edilmiştir.
Bakanlığımızca desteklenen bu proje kapsamında, 2015 yılında; 11 ilçemizde 200 çiftçi ile 2000 kg tohumluk kullanılarak 200 dekar alanda ekimi yaptırılmıştır. 2016 yılında ise proje kapsamında 2000 kg İspir, 4000 kg Hınıs fasulyesi tohumu temin edilerek 600 dekarlık alanda ekilişi sağlanmıştır.
 
Bu amaçla yine, İl Müdürlüğümüzce hazırlanarak Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) tarafından kaynak sağlanan, "Hınispir Fasulyesi Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi"  ve "Hububat ve Bakliyatta Temiz ve İlaçlı Tohum Kullanımını Yaygınlaştırma Projeleri" kapsamında; fasulye yetiştiricileri tarafından kullanılmak üzere,  2 adet mibzer, 1 adet selektör ve 4 adet fasulye harman makinesi alımı yapılmıştır. Bu makineleri fasulye üretiminin yoğun olarak yapıldığı ilçelerimizde ağırlıklı olmak üzere, ekim yoğunluğuna göre tüm ilçelerimizdeki çiftçilerimizin kullanma imkânı olacaktır.
 
Projelerimiz kapsamında temin edilen makinelerin teslimi ve fasulye yetiştiriciliğine yönelik farkındalığı artırma adına, İspir ilçemizde bir tarla günü düzenlendi. 10 Ekim 2016 tarihinde düzenlenen İspir tarla gününe İlçe protokolü, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan DEMİR, İl Müdür Yardımcıları Engin SANCI ve Ferhat HAN, teknik personel ve üreticilerimiz katılmıştır.