İlimiz ekonomisinin en önemli unsurlarından birisi hayvancılık
sektörüdür. Ülkemiz meralarının % 11’ini bünyesinde barındırması, geçmişten
gelen hayvancılık kültürü yanında toplumun hayvansal ürün tüketimine olan
yaklaşımı, Erzurum için büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı sadece işletme
sahiplerinin veya sektörün doğrudan içerisinde olan kesimi değil toplumun tüm
kesimlerinin sektör için söyleyecek bireylerinin olmasına neden
olmaktadır.
Sayın Valimiz Seyfettin AZİZOĞLU 03.08.2016 tarihinde sadece ilimizin
değil aynı zamanda bölgenin en büyük et işleme tesis olan Oral Et Entegre
Tesislerini yerinde görmek sorunları dinlemek ve varsa sorunlara hızlı çözüm
üretebilmek adına ziyarette bulundu. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman
AKAR ve Müdürlüğün ilgili idarecilerinin eşlik ettiği ziyarette Oral Et Yönetim
Kurulu Başkanı Hakan ORAL tesis ve sektörde yaşadıkları sıkıntılar hakkında
bilgi verdi. ORAL günlük 550 büyükbaş ve 3500 küçükbaş kesim kapasiteli tesisin
et
işleme kapasitesinin yıllık 845 ton olduğunu
belirtti. Geçen yıl yaklaşık 12 bin
büyükbaş ve 34 bin küçükbaş hayvanın kesiminin yapıldığı tesiste başta kavurma
ve sucuk olmak üzere kıyma, köfte, sosis, salam ve pastırma et ürünlerinden 34
tona yakın üretim gerçekleştirilmiştir.
Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Vali AZİZOĞLU “Artık
ihtiyaçlar artmaktadır, insanoğlu olarak daha fazla tüketmekteyiz. Eskiden
ihtiyaç listesi birkaç adet üründen oluşurken günümüzde artık ihtiyaç listesi her
gecen gün artmaktadır. Ancak liste ne kadar artarsa artsın gıda her dönemde bu
listenin başında olmuş ve olmaya devam edecektir. Bizler ilimizde üretimi
artırmanın yanında katma değer yaratacak sektörü anlık gelişmelerden
etkilenmeyecek şekilde güçlü tutacak Erzurum adını hafızalara kazıyacak
kurumsallaşmış markaların oluşmasına önem vermekteyiz. Özellikle hayvancılık
sektöründe yıllara göre değişmekle birlikte 150 bin büyükbaş, 250 bin küçükbaş
hayvanın il dışına gönderildiği ilimizde bu materyalin ilimizde üretime
kazandırılması önemlidir. Aslında rakamlar sayısal olarak değerlendirildiğinde
büyükbaşta 5, küçükbaşta ise 8 ilin toplam hayvanından daha fazlasını oluşturduğunu
bilmek durumu özetlemektedir.
Ancak özellikle tarım sektöründe üretimin yanı sıra sürekliliği de önem
teşkil etmektedir. Bunun için kırsalda genç nüfusu üretimin içerisinde tutmak
ve maliyetleri düşürücü işletme modelleri yaratmak bizler için önemlidir. Bunun
yanında bölgede daha büyük kapasiteli besi işletmelerinin kurulması sektörün sürdürülebilirliğinin
diğer bir ayağıdır.
Sermayenin dakikalar içerisinde ülke değiştirdiği günümüzde ilimizde
sektöre yatırım yapacak müteşebbisleri çekmemiz gerektiğini düşünmekteyim “
dedi.