T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizin Marka Tesislerine Ziyaret...

Yayın Tarihi : 4.08.2016
İlimiz ekonomisinin en önemli unsurlarından birisi hayvancılık sektörüdür. Ülkemiz meralarının % 11’ini bünyesinde barındırması, geçmişten gelen hayvancılık kültürü yanında toplumun hayvansal ürün tüketimine olan yaklaşımı, Erzurum için büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı sadece işletme sahiplerinin veya sektörün doğrudan içerisinde olan kesimi değil toplumun tüm kesimlerinin sektör için söyleyecek bireylerinin olmasına neden olmaktadır.

Sayın Valimiz Seyfettin AZİZOĞLU 03.08.2016 tarihinde sadece ilimizin değil aynı zamanda bölgenin en büyük et işleme tesis olan Oral Et Entegre Tesislerini yerinde görmek sorunları dinlemek ve varsa sorunlara hızlı çözüm üretebilmek adına ziyarette bulundu. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman AKAR ve Müdürlüğün ilgili idarecilerinin eşlik ettiği ziyarette Oral Et Yönetim Kurulu Başkanı Hakan ORAL tesis ve sektörde yaşadıkları sıkıntılar hakkında bilgi verdi. ORAL günlük 550 büyükbaş ve 3500 küçükbaş kesim kapasiteli tesisin et işleme kapasitesinin yıllık 845 ton olduğunu belirtti.  Geçen yıl yaklaşık 12 bin büyükbaş ve 34 bin küçükbaş hayvanın kesiminin yapıldığı tesiste başta kavurma ve sucuk olmak üzere kıyma, köfte, sosis, salam ve pastırma et ürünlerinden 34 tona yakın üretim gerçekleştirilmiştir.

Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Vali AZİZOĞLU “Artık ihtiyaçlar artmaktadır, insanoğlu olarak daha fazla tüketmekteyiz. Eskiden ihtiyaç listesi birkaç adet üründen oluşurken günümüzde artık ihtiyaç listesi her gecen gün artmaktadır. Ancak liste ne kadar artarsa artsın gıda her dönemde bu listenin başında olmuş ve olmaya devam edecektir. Bizler ilimizde üretimi artırmanın yanında katma değer yaratacak sektörü anlık gelişmelerden etkilenmeyecek şekilde güçlü tutacak Erzurum adını hafızalara kazıyacak kurumsallaşmış markaların oluşmasına önem vermekteyiz. Özellikle hayvancılık sektöründe yıllara göre değişmekle birlikte 150 bin büyükbaş, 250 bin küçükbaş hayvanın il dışına gönderildiği ilimizde bu materyalin ilimizde üretime kazandırılması önemlidir. Aslında rakamlar sayısal olarak değerlendirildiğinde büyükbaşta 5, küçükbaşta ise 8 ilin toplam hayvanından daha fazlasını oluşturduğunu bilmek durumu özetlemektedir.
 
Ancak özellikle tarım sektöründe üretimin yanı sıra sürekliliği de önem teşkil etmektedir. Bunun için kırsalda genç nüfusu üretimin içerisinde tutmak ve maliyetleri düşürücü işletme modelleri yaratmak bizler için önemlidir. Bunun yanında bölgede daha büyük kapasiteli besi işletmelerinin kurulması sektörün sürdürülebilirliğinin diğer bir ayağıdır.

Sermayenin dakikalar içerisinde ülke değiştirdiği günümüzde ilimizde sektöre yatırım yapacak müteşebbisleri çekmemiz gerektiğini düşünmekteyim “ dedi.