Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 1945'te kuruluş tarihi olan 16 Ekim'i her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutluyor. Gıda gününün amacı, kamuoyunun ve yetkililerin gıda ile ilgili üretim, beslenme, gıda güvenliği, açlık gibi konulara dikkatlerini çekmektir. Dünyanın dört bir yanında düzenlenen Dünya Gıda Günü, herkesin güvenli ve besin değeri yüksek gıdalara erişebilmesi ve açlık sorunu ile ilgili yüksek farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır.
FAO her yıl gıda ile ilgili önemli gördüğü bir konuyu, Dünya Gıda Günü Teması olarak belirlemekte ve Dünya Gıda Günü kutlamaları da bu tema çerçevesinde yoğunlaşmaktadır. Bu çerçevede, 2016 Yılı Dünya Gıda Günü için, "İklim değişiyor, o halde gıda ve tarımda değişmeli", konusu ana tema olarak belirlenmiştir.
Eylül 2015'te New York'ta yapılan BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde, 193 ülke yoksulluk ve açlığı bitirmek, gezegeni korumak ve herkesin refahını sağlamak üzere bir taahhütte bulundu. Bu doğrultuda, 2016 yılı iklim için eyleme geçme yılı ilan edildi.
Gıda ve tarım açısından: "İklim değişikliği, gıda güvenliği üzerinde önemli bir etkiye sahip. Kronik yetersiz beslenmeden etkilenen 800 milyon insanın birçoğunu; yüksek sıcaklıklardan ve iklimle ilgili afetlerden en çok zarar gören kesim olan küçük ölçekli çiftçiler, balıkçılar ve hayvancılıkla uğraşanlar oluşturuyor. Bu afetler iklim değişikliği ile daha da büyüyor ve gittikçe daha fazla ve daha şiddetli seviyede meydana geliyor. Bununla mücadele etmeye yönelik ortak bir tutum oluşturulmaması halinde, dünyanın en yoksul ve savunmasız insanlarının birçoğu, kendilerini ve ailelerini beslemek için yeterince gıda üretemeyecek ve yeterli gelir elde edemeyecekler. Gıda güvenliği olmadan sosyal ve ekonomik kalkınma da mümkün değildir" önemli tespitinde bulunulmuştur.
Yine bu çerçevede, "Tarımı, iklim değişikliğinin etkilerine nasıl uyarlayabiliriz ve sera gazı emisyonlarını nasıl azaltabiliriz?" sorusuna özetle şu öneriler getirilmiştir:
- Sürdürülebilir doğal kaynak yönetimini uygulamaya koymak (örneğin gıda kayıplarının ve israfının azaltılması, ormansızlaştırma ile aşırı balık avcılığının engellenmesi),
- Toprak yönetimi ve verimliliğinin geliştirilmesi,
- Ormanlarda CO2 tutulumunu güçlendiren uygulamaların artırılması ve fosil yakıtların kullanımının azaltılması,
- Daha iyi entegre su yönetimi,
- Hayvan atıklarının alternatif ve yenilenebilir enerji kaynağı olan biyogaza dönüştürülmesi,
- İklimle ilgili afetlerin engellenmesi ve/veya bunlara hazırlıklı hale gelinmesi,
- Fırtınalara dayanıklı balık kafesleri ve havuzları ile uyumlulaştırılmış balıkçılık yönetimi sayesinde iklim şartlarına dayanıklı bir balıkçılık ve su ürünleri sektörü oluşturulması.
Dünya Gıda Günü kapsamında, İl Müdürlüğümüzce çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Hafta boyunca, okullarda düzenlenecek çeşitli farkındalık programları ve ihtiyaç sahibi bazı ailelere gıda yardımı ile sürdürülecektir.
Bu çerçevede ilk olarak, İl Müdürlüğümüzün bulunduğu Ömer Nasuhi Bilmen Caddesinde kurulan stantta, yaklaşık 1.500 vatandaşa aşure dağıtımı gerçekleştirildi. Konu ile ilgili açıklamada bulunan İl Müdürü Osman AKAR, "Bu yıl Muharrem ayına denk gelen Dünya Gıda Günü: toplumsal olarak tarihsel süreçlerde yaşanan sıkıntıları, yoksulluğu, açlığı ve bu çerçevede gıda üretim ve temini açısından herkesin kendince önemli çıkarımlar yapabilmesi adına önemli bir fırsat olmuştur. İnşallah, yakın zamanda açlığı bitirebilir ve 'Sıfır Açlık Nesli' olabiliriz. Bu hedefe ulaşmak için çok çalışmalıyız. Ancak açlık ve yoksulluk kadar, barış ve huzurda önemlidir. Muharrem ayı özelinde de dağıttığımız aşure; sadece bir gıda değil, aynı zamanda, farklılıkların bir araya gelerek çok güzel bir lezzet oluşturabileceğinin bir göstergesidir. Önemli olan, farklılıkların bir araya gelmesini; güzel netice çıkarma gayesine matuf görmek ve kılmaktır" dedi.