Biçilen, hasat edilen ekinin
tarlada kalan sap kısımları anız olarak isimlendirilmektedir. Bitkilerin
gelişmesi için gerekli olan besin maddelerinin bir kısmını, organik maddenin
ayrışma ürünü olan humus oluşturur. Humus aynı zamanda toprakta yağış sularının
emilmesini ve tutulmasını sağlar. Topraktaki kümeleşmeyi temin ederek erozyonla
taşınmasını önler ve aynı zamanda toprağın iyi havalanmasını sağlayan
organik bir maddedir. Anızların yakılmasıyla çok uzun zaman sürecinde
oluşan bu organik maddeler toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi
bozar. Anız yakılmasını takip eden yıllarda hububatta kök çürüklüğü hastalığı gelişir.
Sap ve anızın yakılması sonucunda bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve
azotun noksanlığına bağlı olarak bitkilerde gelişme geriliği şekillenir.
Aslında anız, toprakta
geleceği inşa etmektedir. Ancak bu inşa süreci yanlış uygulamalar sonucu
zarar görmektedir. Çiftçilerimiz hasat sonrası kalan atıkları yakarak kısa
yoldan kurtulmak istemektedirler. Bu gelenek yıllardır süregelen ve çiftçilerin
vazgeçmedikleri yanlış bir uygulamadır. Anız yakma ile birlikte sadece toprak
üzerinde görülen yok edilmeyip, aslında aynı tarladaki bitki neslinin geleceği
de yok edilmektedir. Anızın yakılması tarladaki bitkilerin sürekliliğine ve çevreye
de ciddi zarar vermektedir. Ayrıca yakılan tarlalara komşu olan ormanlık,
fundalık ve çalılık gibi orman alanları da bu yakma işleminden olumsuz etkilenmekte
ve kimi zaman orman yangınları şekillenebilmektedir.
Anız yakmak kanunen yasaktır. Anız
yakarak yasaya uymayanlara her dekar için 40,87 TL idari para cezası
verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn
mahallerde işlenmesi durumunda ise bu ceza 5 kat artırılır.
Bu çerçevede, 2016 yılında, İl
Müdürlüğümüzce il genelinde yapılmaya başlanan kontrollerde, bir kısım
İlçelerimizde anız yaktığı tespit edilen çiftçilere idari para cezası işlemi
uygulanmıştır.
Anız yakanları gören
vatandaşlarımız; Erzurum İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü 0442 235 2271
nolu telefona, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine, Orman Bölge
Müdürlüğüne, Orman yangın 177 ihbar hattına, Jandarma 156 ve Emniyet 155 ihbar hatlarına
ihbarda bulunması gerekmektedir.